Кожного дня дітки зіштовхуються із все новими й новими ситуаціями, що просто не дають спокою. Це нам все зрозуміло і ми знаємо, що ніч обов'язково зміниться на день, що мама обов'язково вийде з душу, а не зникне на зовсім, що лікар піклується про дитину, а не хоче нашкодити. У дитини з цим все набагато складніше. Тільки отримавши досвід, переживши цю подію декілька десяток разів — дитина розуміє, заспокоюється, приймає. А до тих пір, нам доводиться слухати плач, витирати сльози, підбирати правильні слова.

Ми можемо справитись із такими речами набагато легше — прочитавши про це, програвши через гру. Звісно зараз є книги на безліч тем. Чудово, що з'явилось багато таких в дитячій літературі! Чи потрібні вони всі — зовсім ні. Обирайте книги на ті теми, які гостро болюче стоять у вашій сім'ї зараз. Точно не нехтуйте таким способом, бо практика показує, що діти набагато легше починають справлятися із певними переживаннями, прочитавши про них, почувши це правильними словами.

 

Ось підбірка книг, що можуть стати вам в допомозі на різні тематики:

 

Видавництво Ранок
Серія книг: Живи і вчись, Гарні якості, Поговорімо про це

Терапевтичні книги дитячого та сімейного психолога Світлани Ройз

Якщо не знаєте, як підібрати слова і легко поговорити на важливі теми:


Серії книг про хлопчика Каю безперечно дадуть відповіді на найпоширеніші запитання дітей. Можна знайти потрібну книгу практично на будь-яку тему. Головне, що вони про реальних живих людей, які вирішують життєві хвилювання.

"Видавництво Богдан"

Книги про втрату

Уже в 3 - 4 роки дитина може вперше запитати про смерть, через власний досвід втрати, чи із теоретичної цікавості. Нам часто важко підідбрати правильні слова, щоб не травмувати цікавість дитини. Хай вам в допомозі будуть кнги, що знизять тривогу, як у дитини, так і у вас.

Книга "Серце, плач"

Знаючи, що їхня бабуся тяжко хвора, четверо братів та сестер домовилися про те, щоб завадити Смерті її забрати. Але Смерть все одно прибуває, як і мала би. М’яка та природна, вона має достатньо часу, щоб допомогти дітям зрозуміти цінність втрати життя і важливість спромоги попрощатися востаннє.

Книга "Червона сукня моєї тітки" (5 - 8 років)

Ця книжка про жінку, хвору на рак молочної залози, надихає на життя, вчить приймати всі його прояви, навіть біль і втрати, навіть те, що нам не підвладне. Проживати кожен день, мов останній, не втрачаючи жодної дорогоцінної миті. Адже кращий час для того, щоб бути щасливим, — зараз.

 

Книга "Окуляри і кролик-гном" (від 7 років)

Про переживання дівчинки, яка з батьками поїхала на похорон до бабусі. В книзі описано всі ті емоції, які переживає дитина під час ритуалів похорону.

"Острів мого дідуся"

Книжка охоплює складну тему втрати рідних та розповідає дітям, що близькі завжди залишаються з нами поруч, навіть якщо здається, що вони десь далеко. «Острів мого дідуся» — про прощання з минулими, про те, як ми зберігаємо спогади про події, пов'язані з ними.

"Що таке смерть"

У книзі розповідається про різні аспекти смерті: коли й чому вона може трапитися, що відбувається з тілом, як проводжають померлу людину в різних культурах та ін.

 

"Мій дідусь став привидом"

Книгарозповідає історію хлопчика Ебсена у якого помер дідусь. Батьки по різному описали, що відбулося. Хлопчик став зустрічат привид дідуся кожного вечора. Це було зовсім не страшно. Разом із привидом дідуся, він намагається дізнатися, чому заблукав тут і що такого він не встиг зробити в попередньому житті. В книзі лаконічно описано те логічне завершення насиченого життя.

 

Книги про людей з інвалідністю

Книги на тему екології

Важливі книги англійською

Не забувайте зберігати ваші важливі книги правильно та тримати їх організованими!