В пошуках корисної і потрібної літератури не завжди вистачає сил та часу. Тому, поділюсь із вами корисною підбіркою, на яку варто звернути свою увагу.

 

Якщо Ви в пошуках одної книги, що стане вашим путівником і дасть базу знань у розумінні методики Монтессорі, то книга Сімони Девіс "Монтессорі для малюків" - це саме те, що Ви шукали.

 

У цій книзі - все, що необхідно знати батькам про виховання за системою Монтессорі. Сімона Девіс, педагог і засновник Монтессорі-школи, розповідає, як мамам і татам зберігати спокій в будь-якій ситуації, як розвивати в малюку допитливість і які заняття будуть йому корисні і цікаві. А чудові ілюстрації та історії Монтессорі-сімей з усього світу зроблять знайомство з методикою захоплюючим і приємним!

монтессорі книги

Книга Дебори Макнамари "Спокій, гра, розвиток" - третя книга в серії "Бібліотека інституту Ньюфелда", продовжує розгляд моделі розвитку особистості на основі теорії прихильності Гордона Ньюфелда. Тема книги - діти дошкільного віку. Без перебільшення, Дебора Макнамара написала повноцінний посібник для батьків про те, як зрозуміти суть внутрішнього світу дітей. Показуючи, що дошкільний вік відіграє вирішальну роль у розвитку здатності до відносин, вона розглядає незрілість, притаманну дитині цього віку, одне з найбільш ігнорованих і невірно зрозумілих понять, - не як вада, що вимагає миттєвого виправлення, а як частина задуму розвитку.

 

 

"Емоційний інтелект у дитини"  Джон ГоттманДжоан Деклер

Книга про те, як розвинути і зберегти емоційний інтелект дитини, у чому полягають складнощі виховання, які фактори впливають на становлення дитини як особистості, що заважає її гармонійному розвитку, а що сприяє, як навчити дитину розуміти та опановувати власні емоції.  Книга допоможе встановити з дитиною близькі, сповнені любові та довіри стосунки. Велику увагу приділено значенню емпатії у стосунках між батьками та дитиною. Свій досвід дорослі мають передавати дитині не через погрози або покарання, а через обмін емоціями. Тоді дитина виросте стійкою, успішною. гармонійною та щасливою.
Розглянуто різні стилі виховання та їхні наслідки.
Розглянуто основні проблеми, з якими стикаються діти в процесі розвитку та дорослішання (стосунки з батьком, розлучення батьків, пубертат).

 

 

"Я спробувала все!"  Ізабель Фільоза

Упертість, плач та напади гніву: долаємо без перешкод! Нова книга для батьків дітей від 1 до 5 років Малюки від 1 до 5 років — це цілий вирій емоцій та змін. Від «Я сам» до «Ні, я не хочу!». А ще істерики, вередування, недотримання меж дозволенного. «Ми спробували все!» — у розпачі запевняють батьки. Та чи дійсно все? Ця книга — про позитивне виховання, фундаментальним принципом якого є розуміння емоцій та мотивів поведінки дитини від 1 до 5 років.

Тут ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання виховання:

  • Чому дитина вередує?
  • Що вона відчуває?
  • Які особливості вікових криз?

"Про що думає дитина?"

Практичний посібник з виховання дітей 2—7 років базується на сучасних досягненнях доказової клінічної психології. Тут детально розібрано більше 100 сценаріїв, які демонструють найпоширеніші повсякденні ситуації: напади гніву, відмови від сну, суперництво між братами і сестрами і ще багато-багато іншого.

У цій книзі одночасно аналізується мислення дорослого і дитини. Один і той же складний випадок подається спочатку стандартним описом, потім аналізується, що думає дорослий у цій ситуації, потім пояснюється, що думає дитина. Ну а вже потім дається чіткий алгоритм, що саме рекомендується робити для вирішення критичної ситуації та можливих запобігань у майбутньому. Тобто, в руках батьків – аналог «чарівної палички», яку потрібно лише вчасно розкрити на потрібній сторінці.

 

 

"Як ми псуємо наших дітей, та як припинити це робити?" та "Як говорити так, щоб маленькі діти слухали?" Наталія Царенко

 

Авторка з височини свого професійного й батьківського досвіду буквально «по поличках» розкладає всі хибні переконання, що здатні зашкодити маленькій особистості, світогляд та моральні засади якої лише починають формуватися. У цьому виданні кожен з батьків упізнає свої улюблені педагогічні прийоми, які, виявляється, є руйнівними для довірливих та гармонійних відносин з дитиною. Ця збірка є надійним помічником та мудрим порадником для всіх, хто прагне створити сприятливу атмосферу в родині. Книга розбиває на друзки стереотипи про виховання: те, що здавалося перевіреним та дієвим методом, насправді є нічим іншим, як прикрою помилкою, яка з часом може призвести до негативних наслідків.

 

 

Людмила Петрановська "Таємна опора. Емоційний звязок у житті дитини"

Як формується прив’язаність до батьків від дитинства до підліткового віку? Як стати для сина або дочки міцною і при цьому таємною опорою і виростити їх упевненими й самодостатніми? Що краще: ранній розвиток або природне опанування навичок, дитячий садок або виховання бабусі, свобода або контроль?

На ці та інші запитання, якими переймаються батьки, відповідає, ґрунтуючись на науковій теорії прив’язаності, Людмила Петрановська.

У цій книжці ви неодмінно знайдете потрібні відповіді й зможете не лише зрозуміти, що стоїть за дитячими розпещеністю, агресією, важкою вдачею, а й зрозуміти, чим допомогти своїй дитині, щоб вона росла й розвивалася, не марнуючи сил на боротьбу за вашу любов.

 

 

Сильві Д`Есклеб Із серії книг "Виховуємо по Монтессорі"

У книзі ви знайдете 150 різноманітних вправ за методикою Монтессорі. Всі вони підходять для занять вдома і спрямовані на всебічний і гармонійний розвиток малюка з перших днів життя. Вправи чітко розділені за віком і тематикою, а для їх виконання знадобляться тільки предмети домашнього вжитку і природні матеріали. Детальний опис занять і відповідність принципам Марії Монтессорі роблять книгу незамінною для батьків, які піклуються про ранній розвиток дитини.

 

У цій книзі ви знайдете 150 різноманітних вправ, які малюк може виконувати разом з вами дома. Заняття розділені не тільки за віком, а й за тематикою: навчання практичним навичкам, розвиток сенсорного сприйняття, знайомство з математикою, розвиток мови і пізнання навколишнього світу.

 

 

Марія Монтессорі "Абсорбуючий розум дитини"

"Абсорбуючий розум дитини" - це переклад з англійської мови праці М. Монтессорі "The Absorbent Mind", в якому автор описала особливі періоди сприйнятливості у дітей у віці від 0 до 6 років. Автор книги розглядає, як в ранньому дитинстві формуються основи для розвитку руху, мови, письма і читання, закладаються такі риси характеру, як зосередженість, терпіння, акуратність, інтерес, а також здатність до самоосвіти. Психофізіологічною основою процесів формування цих якостей є виявлення автором особливості раннього дитинства: абсорбуючий (поглинаючий) розум, здатність до самоосвіти і величезна творча енергія.

Книга адресована педагогам і батькам, які прагнуть розкрити індивідуальні здібності і таланти, властиві дитині.

 

"Покарання нагородою. Що не так з оцінками, системами мотивації, похвалою та іншими хабарами?" Альфі Кон

Виховний принцип «зробиш це — отримаєш те» більше не актуальний та не ефективний. Саме про це говорить Алфі Кон у цій книжці, ділячись власним досвідом. Нагорода та заохочення — це не стимул, а справжнісіньке покарання та маніпуляція. Автор перевертає усталені погляди на саму суть нагороди, зазначаючи, що це лише короткочасна мотивація. Неможливо досягти успіху у взаємодії, керівництві та вихованні, користуючись цим застарілим принципом. Книжка допоможе «вилікувати хворобу» неефективності стимулів, вона сповнена цікавих прикладів, життєвих історій та практичних порад.

"П'ять мов любові до дітей" Гері Чепмен

Якщо ви зацікавлені, щоб ваша дитина виростала гармонійною особистістю та хочете налагодити з нею діялог взаєморозуміння, навчіться розмовляти мовою, яка властива маленькій людині. Цих мов у кожної дитини є п’ять, проте одна з них завжди домінує. Як її визначити, як навчитися вправно нею спілкуватися, як бути вимогливими і водночас люблячими батьками? 

 

 

Додатково

 

 

Ще невеличка підбірка зібрана у нашому гайді по підбору іграшок та занять для дітей від 0-3