В пошуках корисної і потрібної літератури не завжди вистачає сил та часу. Тому, поділюсь із вами корисною підбіркою, на яку варто звернути свою увагу.

 

Якщо Ви в пошуках одної книги, що стане вашим путівником і дасть базу знань у розумінні методики Монтессорі, то книга Сімони Девіс "Монтессорі для малюків" - це саме те, що Ви шукали.

 

У цій книзі - все, що необхідно знати батькам про виховання за системою Монтессорі. Сімона Девіс, педагог і засновник Монтессорі-школи, розповідає, як мамам і татам зберігати спокій в будь-якій ситуації, як розвивати в малюку допитливість і які заняття будуть йому корисні і цікаві. А чудові ілюстрації та історії Монтессорі-сімей з усього світу зроблять знайомство з методикою захоплюючим і приємним!

 

Книга Дебори Макнамари "Спокій, гра, розвиток" - третя книга в серії "Бібліотека інституту Ньюфелда", продовжує розгляд моделі розвитку особистості на основі теорії прихильності Гордона Ньюфелда. Тема книги - діти дошкільного віку. Без перебільшення, Дебора Макнамара написала повноцінний посібник для батьків про те, як зрозуміти суть внутрішнього світу дітей. Показуючи, що дошкільний вік відіграє вирішальну роль у розвитку здатності до відносин, вона розглядає незрілість, притаманну дитині цього віку, одне з найбільш ігнорованих і невірно зрозумілих понять, - не як вада, що вимагає миттєвого виправлення, а як частина задуму розвитку.

 

"Говорити з дитиною. Як?" Юлія Гіппенрейтер.

Малюк, який отримує повноцінне харчування і хороший медичний догляд, але позбавлений повноцінного спілкування з дорослим, погано розвивається не тільки психічно, але і фізично: він не росте, худне, втрачає інтерес до життя. «Проблемні», «важкі», «неслухняні» і «неможливі» діти, так само як діти «з комплексами», «забиті» або «нещасні» - завжди результат неправильно сформованих відносин у сім'ї. Книга Юлії Борисівни Гіппенрейтер націлена на гармонізацію стосунків у сім'ї, адже стиль спілкування батьків позначається на майбутньому їх дитини!

Людмила Петрановська "Таємна опора. Емоційний звязок у житті дитини"

Як формується прив’язаність до батьків від дитинства до підліткового віку? Як стати для сина або дочки міцною і при цьому таємною опорою і виростити їх упевненими й самодостатніми? Що краще: ранній розвиток або природне опанування навичок, дитячий садок або виховання бабусі, свобода або контроль?

На ці та інші запитання, якими переймаються батьки, відповідає, ґрунтуючись на науковій теорії прив’язаності, Людмила Петрановська.

У цій книжці ви неодмінно знайдете потрібні відповіді й зможете не лише зрозуміти, що стоїть за дитячими розпещеністю, агресією, важкою вдачею, а й зрозуміти, чим допомогти своїй дитині, щоб вона росла й розвивалася, не марнуючи сил на боротьбу за вашу любов.

Серія книг Анни Бикової "Лінива мама" (комплект із 6 книг)

З появою дитини батьки з готовністю беруть на себе роль уважних опікунів. Вони роками годують, одягають та розважають своє чадо, вибиваються з сил та потім скаржаться на його повну інфантильність та несамостійність, не замислюючись про те, що самі доклали руку до такої поведінки. «Самостійна дитина, або як стати «лінивою мамою» — досвід успішного психолога та блогера у виховання дітей за принципом «ледачою мами».

  • Книга 1. Самостійна дитина, або Як стати «лінивою мамою»

  • Книга 2. «Лінива мама». Завдання для розвитку

  • Книга 3. Секрети спокою "лінивої мами"

  • Книга 4. Як подружити дітей з емоціями. Поради «Лінивої мами»

  • Книга 5. Школярі «лінивої мами»

  • Книга 6. Мама в балансі. Планер від "лінивої мами"

Сильві Д`Есклеб Із серії книг "Виховуємо по Монтессорі"

У книзі ви знайдете 150 різноманітних вправ за методикою Монтессорі. Всі вони підходять для занять вдома і спрямовані на всебічний і гармонійний розвиток малюка з перших днів життя. Вправи чітко розділені за віком і тематикою, а для їх виконання знадобляться тільки предмети домашнього вжитку і природні матеріали. Детальний опис занять і відповідність принципам Марії Монтессорі роблять книгу незамінною для батьків, які піклуються про ранній розвиток дитини.

 

У цій книзі ви знайдете 150 різноманітних вправ, які малюк може виконувати разом з вами дома. Заняття розділені не тільки за віком, а й за тематикою: навчання практичним навичкам, розвиток сенсорного сприйняття, знайомство з математикою, розвиток мови і пізнання навколишнього світу.

 

Марія Монтессорі "Абсорбуючий розум дитини"

"Абсорбуючий розум дитини" - це переклад з англійської мови праці М. Монтессорі "The Absorbent Mind", в якому автор описала особливі періоди сприйнятливості у дітей у віці від 0 до 6 років. Автор книги розглядає, як в ранньому дитинстві формуються основи для розвитку руху, мови, письма і читання, закладаються такі риси характеру, як зосередженість, терпіння, акуратність, інтерес, а також здатність до самоосвіти. Психофізіологічною основою процесів формування цих якостей є виявлення автором особливості раннього дитинства: абсорбуючий (поглинаючий) розум, здатність до самоосвіти і величезна творча енергія.

Книга адресована педагогам і батькам, які прагнуть розкрити індивідуальні здібності і таланти, властиві дитині.

І ще топ книг до прочитання:

Ще невеличка підбірка зібрана у нашому гайді по підбору іграшок та занять для дітей від 0-3