Креативність — (лат. creatio — створення) — це особлива здатність людини генерувати ідеї, відхилятись від стандартного мислення, знаходити незвичайні рішення і вихід із проблем.

 

Чомусь і досі більшість людей вважають, що "воно або дано, або не дано". І, десь підсвідомо оправдовуючи свою лінь витерти фарбу зі столу, махають рукою "Ми в сім'ї не творчі, в кого б дитина пішла". Вважаючи, що відсутність цього мислення у дитини не сильно впливає на її успіх чи життя в майбутньому. Я ж хочу показати вам важливість і цінність розвитку творчості та креативності у сучасному світі. Уже навіть зараз зрозуміло, що світ рухається до великих змін. А креативні і творчі люди, новатори будуть рухати наше майбутнє.

 

Дітям важливо бути креативними, оскільки це допомагає їм виразити себе за допомогою гри, мистецтва та розповіді. Творчість також дає їм можливість пізнати світ, розширюючи їхню уяву, яка, як доведено, допомагає з навичками вирішення проблем, коли вони стануть старшими. Можна сміливо говорити про те, що ця якість цінується у сучасному світі особливо, як і високий рівень емоційного інтелекту.

 

Хороша новина, що креативність і творче мислення можна і потрібно розвивати. Погана - якщо проґавити цей момент у ранньому дитинстві, наздогнати буде вкрай важко.

 

Це «щось» трохи невловиме в кожному з нас. Що пливає на те, як ми себе поводимо, долаємо соціальні складнощі та приймаємо рішення. Чи не це є основним критерієм успіху?

Давайте на чистоту, я працювала в традиційних освітніх закладах. Що можу сказати... Нажаль, система освіти сильно применшує важливість креативності. Прямо - не розвиває взагалі, а пригнічує і не заохочує. Акцент робиться на логіці, роботі за зразком, слідуванню правилам та покірності. Будь який неординарний вихід із ситуації розцінюється як непослух та бажання вчинити "переворот" чи призвести до хаосу. Запитайте вчителів, що не заглиблювались у суть системи, що вони думають про Монтессорі класи. Вони розцінюють їх як місце де дітям "все дозволено", де відбувається анархія. І вихованців садочків Монтессорі оцінюють як злодіїв, що намагатимуться порушити "продуману систему" і вчинятимуть хаос у класі. То може проблема не в альтернативній освіті?

 

  МОНТЕССОРІ/ТРАДИЦІЙНА ШКОЛА  

 

У Монтессорі діти сприймаються як творчі від природи, із вродженим потенціалом, що культивується в повній мірі. В Монтессорі підході творчість розвивається за допомогою практичного досвіду реального світу. Цінність такого підходу не можна недооцінювати, оскільки це підготовка дитини до реального життя.

 

Монтессорі клас і домашнє середовище - це «підготовлені середовища». Підготовлене середовище є ключовим. Навчання в такому середовищі є базою для творчого пошуку. І це стосується не лише творчої зони декоративно-прикладного мистецтва; вплив має все підготовлене середовище.

Монтессорі клас

У цьому класі діти можуть легко бачити та отримувати доступ до матеріалів, з якими вони хотіли б працювати, що збільшує творчий потенціал класу. Все організовано так, щоб надихати на навчання та будувати любов до нього.

 

  ЗОНУВАННЯ В МОНТЕССОРІ КЛАСІ  

 

Діти в навчальному середовищі Монтессорі також можуть вільно обирати види діяльності, які відповідають їхнім інтересам. Ця свобода сприяє натхненню та веде до креативності.

 

В основі: перевага надається природнім матеріалам, їх не багато, всі вони гарно організовані, якісні, доступні та привабливі.

Але середовища мало. Важливою є атмосфера та дорослий, що направляє дитину. Не вказує, що робити, а слідує, спостерігає і направляє. Це створює атмосферу спокою для навчання, гри та розвитку.

 

Марія Монтессорі надавала великого значення природі. В багатьох своїх роботах вона описувала вплив природи на дитину.

Навчання на свіжому повітрі в Монтессорі здійснюється за допомогою садівництва, догляду за тваринами, сенсорних досліджень та вільної гри.

 

Однак розвиток фізичних навичок дитини не залишається осторонь творчості. Марія Монтессорі визнала, що правильні та ергономічні розміри меблів впливають на велику моторику тіла, без якої неможливий збалансований розвиток. Вплив природніх матеріалів настільки важливий, що використання дерев'яних меблів природнього кольору, дерев'яних підносів чи плетених кошиків - стало обов'язковим і в класах.

 

Декоративно-прикладне мистецтво в Монтессорі дуже відкрите. На відміну від традиційного загальноосвітнього класу, де дітям доручають виготовляти вироби за зразком, малювати за зразком, без права на помилку.

 

 

Відсутність всезагального оцінювання в Монтессорі вихованні впливає на мотивацію навчатись та творити без боязні зробити помилку.

 

Вибір іграшок та матеріалів

 

Матеріали Монтессорі чудово підходять для творчості, оскільки вони призначені для дітей, щоб досліджувати та маніпулювати ними вільно. Матеріали Монтессорі мають вбудований контроль помилок, що дозволяє дітям працювати без втручання дорослих.

 

Предмети, якими легко маніпулювати, маленькі діти можуть використовувати у більш творчій формі.

 

Отже, розвиток творчості - це не тільки про "купити фарби". Це збалансований загальний розвиток дитини у всіх її сферах.

Що можна зробити вдома?

 

  • Обов'язкове організоване середовище де є місце як для занять творчістю, так і для рухливих ігор, відпочинку та гри.

 

  • Часті та вільні прогулянки. Уникайте постійних заборон підняти листочок, жолудь чи шишку.

 

  • Спостереження за інтересом дитини. Творити можна не тільки на аркуші паперу. Творчість можна розвивати в будь-якій діяльності. Від приготування їжі до складання одягу чи власних іграшок. Помічайте розвиток у, здавалося б не важливому занятті, в щоденній рутині дитини. Спостерігайте, що саме зараз цікавить малюка і заохочуйте саме цю діяльність.

 

  • Вільна гра. Вона важливіша за будь-яке заняття за столом і впливає не тільки на креативність дитини, а і на здобуття академічних знань у майбутньому. Щоб її забезпечити - не втручайтесь! Дати дитині понудьгувати - це простимулювати її зайнятись чимось цікавим та включити креативність.

 

  • Творча зона. Дитина не може займатись на землі. З року у вашому просторі з'являються зручні стіл та стільчик де малюк зможе знайти опору для своїх занять. Після року пропонуємо фарби. Одиного кольору достатньо. Оберіть зручні маленькі олівці, тісто чи глину, пісок. Ближче до двох років знайомимо із ножницями.

Висновок

 

Я багато говорила про відмінності класу Монтессорі від класу традиційного. Не хочу сіяти паніку чи відчуття вини у батьків які не мають можливості віддати дитину до альтернативного закладу (я одна з таких, за що постійно картала себе).

Пам'ятайте, що багато чого Ви в силах створити вдома, і це матиме в рази більший вплив на вашу дитину.