Найчастіші ваші запитання: "Яку іграшку запропонувати дитині?", "Що зараз буде їй цікаво?", "З чим вона точно буде гратись?".

Відповідь, яку іграшку вибрати для дитини не повинно базуватись на віці малюка, чи на етикетці іграшки. Відповідь в інтересі, в тому, над чим зараз малюк старанно працює, на якому етапі розвитку його гра.

 

Чому важливо спостерігати?

Якщо ви не вперше чули "Монтессорі", то вже точно знайомі із висловом — "follow the child" (англ. "слідуйте за дитиною"). Щоб це зробити, ми повинні розуміти нашу дитину.

Перший крок — зрозуміти як розвивається дитина, її мозок. Так ви усвідомите, чому вона поводиться певним чином в конкретних ситуаціях. З точки зору Монтессорі педагогіки, ми користуємось поняттями "сензитивний період" чи "схеми гри". Важливо розуміти, які вони бувають, це відкриє відповіді на більшість ваших запитань.

Розібравшись, ви краще зрозумієте, чому в конкретні періоди малюк активно цікавиться одним процесом і його зовсім не хвилюють інші. Так ви дізнаєтеся, що запропонувати йому, з чим він точно буде взаємодіяти довгий час, а найголовніше — дамо інструмент для активнішого розвитку цьої навички. Помітити цей період можна лише спостерігаючи за своєю власною дитиною. Як вона грається, що найбільше їй подобається, на чому може концентруватись довгий час.

Марія Монтессорі була науковцем. Вона спостерігала за дітьми, розуміла їх фізіологію і на цій базі побудувала свій метод.

Ми повинні стати гідом, провідником у грі наших діток, а не директором чи вчителем.

Яка ваша роль у спостереженні за дитиною?

Ми нікуди не поспішаємо, ми в ресурсі, ми спокійні. Ми даємо дитині відчуття безпеки, спокою та затишку. Повна гармонія і порядок. В такому стані важко не розслабитись і не гратись. Малюк занурюється швидко в гру. Ми — спостерігаємо. Як маленькі ручки удосконалили той чи інший рух, як розвиваються їх м'язи з кожним днем і, ключове, адаптовуємо середовище і матеріали під ці нові зміни.

 

Нестерпно важко не вмішуватись, не коментувати, не судити, не намагатися допомогти, коли ваша дитина грається. Марія Монтессорі порівнювала не підготовленого вчителя зі слоном, що топчеться по розквітлим квітам.

Як спостерігати?

  • не плануйте конкретного часу для спостереження. Будьте завжди на хвилі, ловіть настрій дитини;
  • сядьте поблизу дитини, але не турбуйте її, не коментуйте і не вмішуйтесь, без потреби. Тихо дивіться, що дитина робить.

 

Спостерігати — важко! Набагато важче ніж Ви собі уявляєте. Просто сидіти, уважно дивитись і не втручатись, коли в голові купа думок: "А якщо зараз вежа впаде, він/вона ж почне плакати", "Чому він/вона не хоче гратися з тою дорогою іграшкою", "Чому він/вона просто гризе її", "Хоч би не зламалось". Старайтесь не заглиблюватись в ці думки, і просто далі спостерігати.

 

Що спостерігати?

 

Рухові навички:

- які хапальні рухи дитини;

- що робить частіше дитина: хапає, переміщує, розкладає, перекладає з руки в руку і тп.

Велика моторика (з урахуванням особливостей віку):

- дитина перекочується/повзає/ходить;

- чи сидить самостійно, чи робить спроби;

- який стиль повзання;

- чи пробує підтягуватись на опору.

Мовленнєві навички:

- звуки чи слова, що видає;

- чи показує на об'єкти;

- чи цікавиться потішками/колисковими/піснями;

- коли дитина плаче, як швидко заспокоюється;

- як дитина показує, що їй щось подобається чи ні;

Інтереси:

- специфічні інтереси дитини: тварини, люди, місця в домі;

- з якими іграшками грається, як грається;

- що найбільше любить робити: слухати книги, складати пазли, малювати чи ліпити.

Соціальний розвиток:

- чи дитина любить бути поряд біля Вас, чи постійно слідує за вами;

- як реагує на незнайомців;

- чи проявляє інтерес до інших дітей чи дорослих;

- як реагує на колективну діяльність, на майданчику чи в групі.

Спостерігати в якому сензитивному періоді дитина чи яка схема проявляється.

 

Дитина постійно хоче з вами взаємодіяти, чи просить читати їй книги, чи співати для неї — можливо вона в сензитивному періоді розвитку мовлення.

 

Чи розкладає дитина свої іграшки по лінії? Чи протестує під час зміни рутини чи діяльності? — можливо дитина в періоді порядку.

 

Чи любить малювати собі ручки фарбою, закопувати їх в пісок чи обгортати себе тканиною — проявляється схема обгортання.