Багато людей, що тільки почали знайомитися з методом Монтессорі, думають, що найважливішою частиною системи є матеріали (іграшки). Так, матеріали важливі, але вони не на першому місці.

 

Уявімо, що ми маємо всі необхідні розвитку дитини матеріали. Як думаєте, чи достатньо їх, щоб втілити філософію видатного педегога в життя нашої сім'ї? Зовсім ні! Монтессорі — це більше, ніж просто гарні предмети. Нам потрібно, як мінімум, правильно підібрати їх по інтересу дитини. Потрібно правильно організувати їх. Потрібно підготувати середовище для роботи з ними. Але і це все не матиме значення, якщо не налагоджений режим малюка, в хаосі атмосфера вдома та не враховані базові потреби дитини. То чи навчиться щось дитина маючи всього лише правильні іграшки? Думаю, ви вже знаєте правильну відповідь!

 

Одною із ключових пунктів виховання за системою — є подача, чи презентація нового матеріалу.

 

Будь-яка діяльність, запропонована дитині, починається із неї.

Тільки добре засвоївши її, дитина може самостійно виконати завдання.

 

В Монтессорі вихованні дуже велике значення надається презентації різних видів діяльності.

 

Марія Монтессорі порівняла подачу матеріалу з подарунком, який вчитель підносить дитині.

дерев'яний піднос Монтессорі для занять

Зазвичай, перезентація проводиться або за столом, з використанням підносу, або на підлозі, розгорнувши килимок для роботи. Важливо, щоб і підноси, і самі матеріали на них, виглядали привабливо. Вони повинні бути чистими, організованими і повністю справними. Красиві і "живі" реальні предмети, викличуть у дитини бажання маніпулювати із ними та подарують новий сенсорний досвід.

 

Презентація повинна бути простою і зрозумілою, а рухи дорослого — чіткими. Не рекомендується багато і голосно говорити. Дитина не здатна зосередити свою увагу одночасно на словах і на діях дорослого.

 

Перед тим, як презентувати матеріал дитині, дорослому рекомендують самому її провести і потренуватись. Це допоможе впевнитись, що це заняття доступне дитині, а всі матеріали на підносі розставлені гарно і зручно.

На відео нижче, детально показано, як підготуватись до презентації. Відео англомовне, але по діях спікера все зрозуміло.

 

  ПЕРЕГЛЯНУТИ  

 

Як виглядає презентація?

 

  • Дитину закликають «Ходімо зі мною, я хочу тобі показати щось цікаве» або питають: «Хочеш, щоб я тобі показала щось цікаве?».

  • Варто попросити дитину взяти матеріал з полиці. Таким чином вона дізнається, де знаходиться цей цікавий предмет.

  • Завжди проговорюється, як називається цей матеріал перед початком.

  • Подача нового повинна бути спокійною, повільною і чіткою.

  • Під час презентації дорослий завжди стоїть зі своєю домінуючої сторони від дитини. Справа — якщо він правша і зліва, якщо він лівша.

Всі дії проводяться ззліва на право, щоб таким чином підготувати дитину до читання чи письма. Це дуже важливо, оскільки дозволяє мозку засвоїти напрямок. В сім'ях, де використовують арабську мову, варто проводити презентацію у зворотньомунапрямку, тобто зправа на ліво.

  • Всі предмети беруться так званим пінцетним способом, тобто складеними великим, вказівним та середнім пальцями. Таким чином, пальці дитини отримують додаткове тренування. Згодом, це допоможе на письмі.

  • Якщо дитина не звертає уваги, занадто відволікається або робить помилку, то варто зупинитися і перенести презентацію на інший час.

  • Після перезентації дитині пропонують спробувати самій.

  • Якщо малюк допускає помилку — на неї не вказують. Але і не заохочують нецільову роботу з матеріалом.

  • Вкінці, всі предмети обов'язково відкладаються на свої місяця.

Монтессорі піднос

В даному плейлисті є як багато ідея для домашніх занять, так і їх правильна презентація.

 

  ПЕРЕГЛЯНУТИ  

 

Приклад того, як презентують дитині класичний Монтессорі матеріал в класі

 

Отже, для чого потрібна презентація?

 

1. Щоб дитина краще засвоїла та зрозуміла матеріал. Таким чином, презентація являє собою гід (путівник) по використанню конкретного матеріалу. Цей гід розділений на невеликі кроки, що послідовно виконуються, щоб дія завершилась успіхом. Він добре структурований. А дитині легше зрозуміти, як користуватися матеріалом, коли він організовано представлений.

 

2. У нашому мозку є така штука, яка називається "дзеркальними нейронами". Ці унікальні клітини активізуються в той момент, коли ми спостерігаємо за людьми та їхніми діями. Наприклад, коли хтось малює лінію на аркуші паперу, певні нейрони активізуються в його мозку в цей момент. Коли ми спостерігаємо за цією людиною, дзеркальні нейрони активізують ті самі клітини в нашому мозку. Також, у нашому тілі починають активізуватися ті самі м’язи, які допомагають нам малювати, а ми лише спостерігаємо, як хтось це робить! Тож за допомогою дзеркальних нейронів ми дізнаємося речі, спостерігаючи за іншими людьми. Коли дитина знову бачить те саме, між цими нейронами утворюються зв’язки. Коли дитина бачить ідентичну презентацію, зв’язки стають товщі, і дитина краще запам’ятає це в майбутньому. Якщо ми не покажемо матеріал однаково, то зв’язки між дзеркальними нейронами не утворяться. Тому важливо, щоб презентація була зрозумілою, а вчитель щоразу слідкував за презентацією.

монтессорі клас

3. Уявіть, що в групі працює кілька вчителів і вони подають дитині той самий матеріал, але різними способами. Як вона може зрозуміти, який спосіб подання правильний? І як їй це робити? Те ж саме і в сім’ї, коли кожен її член показує дитині речі по-різному.

 

4. Розбиття всієї роботи на невеликі частини допоможе дитині в майбутньому краще аналізувати речі.

 

Надзвичайно важливою є презентація для тоддлерів. Вони новачки в цьому світі, вони не знають, як усе має працювати і варто показати їм, як правильно використовувати речі навколо. Звісно, не повинно бути такого: «Іди сюди, я тобі покажу, як користуватися ножицями», можна просто взяти їх і сказати «це ножиці» і на власному прикладі повільно показати, як ними користуватися.

 

Якщо подумати, усе домашнє життя складається з серії презентацій. Іноді ви можете навіть не помітити, коли підносите матеріал дитині. Наприклад, малюк спостерігає, як ви поливаєте квіти. Ви не хотіли його навчати, ви просто займались своїми побутовими справами, але він вчиться, дивлячись, як ви це робите. І уявіть, як працюють ці дзеркальні нейрони, коли ви робите це щодня.

Чи потрібно проводити презентацію вдома?

 

Звісно ми не роботи, у нас не завжди є достатньо часу і терпіння, щоб проводити урок для дитини вдома. Цього і не потрібно робити, адже ми не педагоги, можемо помилятися і я щиро вірю в те, що кожен повинен робити те що добре вміє: батьки безумовно любити своїх дітей, а викладачі — навчати їх. Якщо ви обрали для вашої дитини Монтессорі освіту — то вам не варто хвилюватись про презентацію матералу вдома, але тепер ви будете знати, що це і для чого. А якщо у вас немає такої моживості, але ви бажаєте навчати вашу дитину вдома — я б радила вам пройти невеликий курс чи взяти консультацію у Монтессорі педагога, що наставляв би у вашому домашному навчанні.