1. Підготувати себе

 

Якщо пропустити цей шлях — ви просто заплутаєте себе і дитину постійними сумнівами. Тому, спочатку, отримайте достатньо знань. Шукайте їх в корисних блогах, книгах, вебінарах чи курсах. Поступово нарощуйте свої теоретичні знання, щоб згодом втілити їх практично. Мій топ рекомендованої літератури для розширення своїх знань буде тут.

 

Література допоможе, та цього замало! Набагато важливіше — ваш внутрішній стан!

 

Виховання за Монтессорі — це не про іграшки, і далеко не тільки про середовище. В першу чергу — це ваш внутрішній стан, який ви проектуєте на дитину і ваша взаємодія з нею. Задайте собі питання "Який мій стиль виховання?".

 

Тому що, в Монтессорі вихованні мама — більше як гід/коуч/асистент, а не директор, що роздає накази. Це не просто! Цей стан потребує зусиль. Ми всі здатні до такого: мама в гармонії із собою, щаслива, в ресурсі, на позитиві. Це не постійних стан, звісно ж. У всіх у нас є погані дні, недоспані ночі, що теж досвід для дитини! Але навіть в такому стані, ми не кричимо, не "відриваємося" на невинному малюкові, а вміємо приборкати себе і зрозуміти, що це не про нього, а про нас. Для цього, потрібно розуміти себе, власні емоції, працювати над своїми дитячими травмами.

 

Материнство дуже яскраво розкриває всю нашу суть, всі наші дитячі болі та мінуси виховання наших батьків. Якщо сприймати це не як "я жахлива мама, і у мене немає фундаменту для виховання дитини в гармонії", а як шанс розібратись у собі — то материнство дасть нам потужний стимул розвиватись як особистість. В якийсь момент я зрозуміла, що в цьому мені допоможе тільки психолог. Пройшовши власну терапію, пропрацювавши свої травми, які досі кровоточили, я стала розуміти себе і свою дитину. Це не просто, потребує вашого величезного бажання, але це точно змінить вас і вплине на всі сфери життя.

 

Розкрийте для себе метод позитивної дисципліна!

2. Організація простору.

Присядьте в кімнаті на рівень малечі і проаналізуйте: "Що моя дитина може тут зробити? Чи зручно їй? До чого вона дістане? З чим зможе гратись? В який момент потребуватиме моєї допомоги?"

Простір супер важливий в Монтессорі вихованні.

 

Зовсім скоро вийде мій новий гайд, де буде детально описано, як організувати простір дитини.

 

Найважливіше, що характеризує простір Монтессорі:

  • меблі по зросту дитині;

  • доступ дитини що необхідних їй речей;

  • краса і порядок в просторі;

  • менше значить краще;

  • зберігання та ротація (зміна) іграшок на полицях.

 

3. Спостереження за дитиною

 

Основний слоган методики "Follow the child" (англ. — "Слідуйте за дитиною")

Без цього неможливо зрозуміти, який саме матеріал чи заняття запропонувати, яка потреба віку. Ви не зможете зрозуміти інакше вашу дитину. Що саме їй необхідно зараз. Це провокуватиме постійні батли, повчання та непорозуміння між вами.

Як саме спостерігати я описала тут.

 

4. Залучати дитину в життя сім'ї

І вам може здатися, що дитина і так займає весь час родини. Ви можете навіть не помічати, якою пасивною є її роль у сім'ї і що потрібно змінити.

 

Що робити?

 

Говоріть з дитиною про все, що з нею зараз відбувається. Як ви змінюєте підгузок, одягаєтесь на прогулянку, готуєтесь їсти. Говоріть про все і поповнюйте словник дитини та її досвід. Щойно бачите інтерес -— заохочуйте його! Залучайте малюка до щоденних справ сім'ї. Нащо вигадувати якісь специфічні заняття, вирізати до них дидактичний матеріал годину, щоб за 15 хвилин все наклеїти? Нащо?

 

Якщо можна ДОЗВОЛИТИ: помити з вами картоплю чи овочі, почистити собі банан самостійно, намазати хліб маслом, протерти свій стіл, самому взутись чи роздягнутись, завантажити пральну машинку і тп.

 

Навички практичного життя допоможуть малюку в освоєнні навколишнього середовища, стануть найцікавішим заняттям, розвиватимуть самостійність дитини та відчуття впевненості. Важливо: ми не залишаємо дитину сам на сам із цим. Для того, щоб малюк впорався сам із кожним завданням — потрібна певна підготовка як простору, так і матеріалів, що будуть допомагати дитині. Ми не нав'язуємо малюку якесь заняття, а слідуємо за його бажанням.

 

5. Кордони та правила сім'ї

 

Всупереч поширеній думці, що в Монтессорі вихованні дітям дозволяють робити все, що вони хочуть — Монтессорі педагогіка передбачає дотримання дитиною і сім'єю чітких і послідовних правил. В кожної сім'ї свої специфічні правила. Вони вводяться в життя дитини поступово і більшість вона розуміє природньо, через отриманий досвід. Наприклад, що миємось ми у ванній кімнаті, їмо на кухні, а малюємо за столом. Що переходити через проїжджу частину можна лише за руку із дорослим і тп.