Час який мудра природа виділила для розвитку тих чи інших навичок у дітей, називається сенситивним періодом.

 

Особливий час, в який дитина найбільш сприятлива до засвоєння певних навичок. Сенситивний період настає в кожної дитинки, незалежно від її статі, раси, становища чи місця проживання. Але, в кожної дитини цей період настає в різний час, і тільки завдяки спостереженню ми зможемо його розпізнати.

Все ж таки, є орієнтовні вікові рамки, в які наступає той чи інший період. Сенситивні періоди різні по тривалості у кожного малюка. Їх неможливо штучно активізувати, продовжити, чи призупинити.

 

Вважається, що в цей період, дитинка засвоює необхідні знання, абсолютно легко і природно. А після завершення періоду, будь-яка із цих навичок, потребуватиме зусиль в розвитку.

 

У своїх роботах Марія Монтессорі виділяла 6 сенситивних періодів:

 

Сенситивний період порядку

Вік — 0 - 3 роки

 

Дитячому єству не прийнятний хаос:

  • ні в навколишньому середовищі (порядок в домі);

  • ні в часі (слідування режиму);

  • ні у відношенні (вимоги дорослих, що завжди зрозумілі і однакові).

Наслідки ігнорування періоду:

  • недбалість;

  • неохайність;

  • відсутність "внутрішнього годинника";

  • безвідповідальність.

Дерев'яні іграшки Монтессорі Україна

Період відчуття (сенсорний розвиток)

Вік — 0 - 5,5 років

 

Розвиток сприйняття предметів і явищ неможливий без уміння виділяти в них певні якості й властивості. Це стає можливим не тільки завдяки вмінням людини: слухати, бачити й доторкатися, але і завдяки вмінням прислухатися, розгледжувати та відчувати.

 

Наслідки ігнорування періоду:

  • невміння скласти правильне уявлення про предмет, його якість, придатність, міцність, надійність і т.п.

 

Період сприйняття дрібних преметів (мікросвіт)

Вік — 1,5 - 5,5 років

 

Найтривожніший період для батьків, який точно ніхто не пропустить.

Дитина починає безмежно цікавитись мікросвітом. Все, що дрібненьке, маленьке і можна засунути до рота — захоплює дитину.

В цей період важливо дати дитині безпечно досліджувати простір. Це не тільки про "гратись із дрібними предметами". В цей період можна зацікавити малюка розкладанням одного цілого на деталі: нанизування намиста (будь-якого роду шнурівки).

 

Наслідки ігнорування періоду:

  • відсутність пізнавальних інтересів, бажання досліджувати світ, бажання займатись творчістю.

комплект для сенсорних ігор

Період розвитку соціальних навичок (культура)

Вік — 2,5 - 6 років

 

Дитині стають доступними форми ввічливої поведінки. Знайомство з етичними нормами суспільства для кожної людини стає можливістю адаптації в культурному соціумі.

 

Про них просто необхідно знати, щоб вчасно помітити, і з максимальною для дитини користю, їх використати.

 

Наслідки ігнорування періоду:

  • свідоме порушення суспільних норм, приймання хибних принципів моралі: від відвертої неповаги до агресії стосовно оточення.

 

 

Період розвитку руху і дій

Вік — 1 - 4 років

 

Дуже важливий період для зміцнення не тільки фізичного здоров'я, але і розумового. Природний розвиток не можливий без насичення крові киснем, без живлення клітин головного мозку. Здатність легень приймати кисень, напряму залежить від фізичної активності дитини.

 

Наслідки ігнорування періоду:

  • малоактивний спосіб життя;

  • відсутність інтересу до спорту;

  • загальна фізична слабкість організму;

  • слаборозвинена велика моторика тіла;

  • незграбність.

 

  ПРО ПЕРІОД  

 

Монтессорі виховання baby gym тренажер

Період розвитку мовлення

Вік — 0 - 6 років

 

До 6 місяців дитина вслухається у мову батьків і пробує наслідувати її лепетінням. Близько року — промовляє перші слова. У півтори — може чітко висловити своє бажання. У два - три — дитина уже може пояснити словами свої дії й вчинки. В 3,5 —відчуває силу мовлення, вчиться вирішувати свої проблеми за допомогою неї. У цей вік дитина проявляє інтерес до літер. У 4 — стає здатна до письма. У 5 уже може читати.

 

Наслідки ігнорування періоду:

  • труднощі у спілкуванні;

  • важкість у налагоджування контактів;

  • проблеми у навчанні;

  • складність виховання власних дітей.

 

Унікальність розвиваючого середовища, створеного за методом Марії Монтессорі в тому, що воно дозволяє малюку прожити в ньому всі свої особисті, неповторні сенситивні періоди з максимальною користю.

 

  ПРО ПЕРІОД  

Як розвивати дитину опираючись на ці періоди та не пропустити ці "віконця розвитку"?

 

Тему сенcитивних періодів ми уже зачепили. Ви уже знаєте які є орієнтовні вікові межі їх настання, і знаєте, до чого призводить ігнорування періодів.

 

Розвиток руху

У русі, в спонтанних спробах опанувати своє тіло, зміцнити м'язи рук і ніг і проявляється їх активне бажання розвиватись. Марія Монтессорі стверджувала, що під час руху і супутній йому вентиляції легень, відбувається насичення крові киснем. Кисень поступає до тих клітин мозку, що беруть участь у розвитку всіх психічних функцій.

 

Таким чином, всі виховні заходи й методи, що обмежують свободу рухів дитини в цей період, без перебільшення — злочин щодоприродного розвитку дитини. Проаналізуйте, наскільки шкідливим для розвитку дитини є малоактивний спосіб життя навіть вдома. Дітки сидять чемно на уроках (читати — не рухаючись), сидять чемно вдома перед мультиками, сидять чемно у візочках на прогулянці, сидять чемно поки мама їх годує, а і ще вони чемно сплять. Коли ж вони рухаються, а значить — розвиваються?

 

Зверніть увагу на простір класу Монтессорі. Все гарно організовано й у дітей багато місця для руху. Не важко помітити, що полиці із матеріалами розміщені далеко від самої зони роботи. Так дитина повинна проробити певний шлях, щоб взяти матеріал, донести до робочого місця і назад. Самі матеріали враховують необхідність дитини у рухах.

З самого народження ми можемо розвивати малюка такими заняттями:

  • тілесний контакт з батьками;

  • масаж;

  • заняття на фітболі;

  • сенсорні доріжки;

  • плавання;

  • час на животику;

  • купання;

  • ігри з тренажерами;

  • низьке ліжко;

  • активні прогулянки;

  • дитячі комплекси;

  • іграшки, що стимулюють рухову активність.

Монтессорі іграшки м'ячик Такане

Період порядку

Марія Монтессорі стверджувала, що діти проявляють справжню пристрасть до звичного порядку і укладу. Вам може здатися, що діти створюють хаос, розкидують все навколо, але це не так! Своїми діями вони показують, що потребують порядку. Нажаль, без допомоги, сама дитина не впорається. Робота батьків — допомогти облаштувати порядок.

Більше про те, як не перешкоджати розвитку дитини в цей період в моєму дописі Порядок в житті дитини

 

Період активного сенсорного розвитку

В цей період дитина стає особливо чутлива до форм, розмірів, кольорів, запахів, звуків і смаків.

 

Дві прості поради, що допоможуть вашій дитині в цей час:

1. Дайте їй можливість вивчати багате зовнішнє і внутрішнє середовище. За допомогою всіх органів відчуттів.

Це саме про те, щоб випустити з рук малюка, забезпечити комфортний час на підлозі, прогулянки по траві (буквально). Чим більший досвід дитини з різними на дотик матеріалами — тим краще. Дайте відчуття теплих і холодних предметів, твердих і м'яких, мокрих і сухих і т. п. Ходіть по камінцях, і по водичці. Прогулюйтеся по лісу, збираючи шишки, жолуді й каштани. Їжте різноманітну їжу. Нюхайте спеції та квіти. Слухайте спів птахів і класичну музику. Обіймайтеся! Багато обіймайтеся!

2. Дайте дитині час вільно вивчати простір.

 

Це про наш заземлення. Дуже часто ми спішимо. Ми рідко коли що встигаємо. Прогулянки стали можливістю встигнути зробити всі справи, а не досліджувати цей світ. Зупиніться! Подумайте, що зараз потрібно саме вашій дитині. Може вона хоче розгледіти мураху, може хоче дістати листочок. Не підганяйте і не спішіть. У нас дуже часто багато справ. Так проходять найважливіші роки життя дитини, в погоні за "Встигнути все". Цей період, на жаль, не повернеш. Зробіть так, щоб не шкодувати потім про втрачену можливість розслабитись і спокійно погуляти з дитиною.

Період сприймання дрібних предметів

Це той час, коли вам необхідні:

  • шнурівка, що дозвольте дитині нанизувати намистини і, тим самим, складати ціле із частин;

  • конструктор чи лего;

  • пазли;

  • мозаїка;

  • сортування ( круп, бобів, природніх матеріалів);

  • сухе пересипання, чи переміщення круп ложечками;

  • ігри конструктори

 

Період активного розвитку мовлення

Уже з 2-ох місяців м'язи мовленнєвого апарату достатньо розвинені, щоб вимовляти голосні звуки. Весело спостерігати, як малюк заглядає до вашого роту, коли звідти виходить звук. Такі спостереження допоможуть вам впевнитись, що все йде по плану. Малюк добре розвивається чує вас, і сприймає мову.

Близько п'ятого місяця, діти уже здатні з'єднувати приголосний із голосним. У цьому ж віці дітки наслідують деякі звуки. Малюк важко працює тренуючи свій мовленнєвий апарат.

Далі ви уже чуєте перші склади, і схожі на слова сукупності звуків. До року дитина уже впевнено казатиме перше слово, а деякі "говоруни" навіть і не одне. В цей період від 1,5 років до двох, вона активно напрацьовує словниковий запас. Цей етап "словникового всплеску" збігається з активним розвитком мозку. Уже в 1,5 дитина зможе висловити свої почуття чи емоції. Тоді ж вона освоює граматичні норми мови.

коробочка постійності Монтессорі

Уже у 2 / 2,5 роки ви зможете спостерігати, як під час гри, дитина говорить ніби сама до себе. Прислухайтесь, ви почуєте про що думає син чи донька. Цей етап досить короткий, і вже скоро монологи стануть внутрішніми. В наступні чотири - п'ять років дитина здатна запам'ятати нове слово кожні 2 години активності.

Близько 3-4 років, дитина говорить уже усвідомлено. Саме в цьому віці діти цікавляться буквами — символами звуків. Ось чому навчати дитину читати й писати до цього віку немає сенсу. Дитина може вивчити все, але це буде серйозним навантаження для неї не по віку. У три — це буде зовсім інше бажання.

В 4,5 / 5 дитина уже здатна читати — усвідомлено і в задоволення.

 

Основні поради:

  • говоріть з дитиною постійно;

  • розмовляйте повільно, чітко, літературно;

  • тілесний контакт важливий для розвитку мовлення;

  • читай і розглядайте книги;

  • описуйте простір;

  • часто гуляйте;

  • розвивайте рухову активність (вони взаємопов'язані);

  • називайте предмети своїми іменами;

  • розвивайте словник малюка цікавими словами;

  • стимулюйте малюка висловитись і не намагайтесь вгадати, що він хоче раніше, ніж дитина зробить спробу пояснити вам.