Брязкальце дерв'яне Монтессорі Україна

 

Ще з утроби матері малюк рухається. Рухає своїми руками, головою, ніжками, та всі ці рухи більш рефлекторні, неконтрольовані. Це просто реакція м'язів на певні стимули, що відбувається автоматично. Нам важливо помічати й розуміти ці рефлекси, оскільки вони сигналізують, що мозок та нервова система розвиваються нормально.

 

Малюкам потрібно розвивати свої м'язи, щоб рухатися контрольовано, більш свідомо. Щойно дитина починає рухатись свідоміше, більшість рефлексів зникають.

 

Нам важливо розвивати саме координовані рухи. Це ті види руху, які ініціює сама дитина. Завдяки заняттям, що сприяють повторюваним рухам, ми забезпечимо умови для тренування малюком своїх м'язів та контролю тіла.

 

Завдання діток – досліджувати, ініціювати та випробовувати свої рухові можливості, але найголовніше – відточувати їх.

 

Завдання дорослих – не заважати цьому процесу, але всіляко сприяти йому.

 

  НЕЙРОФІЗІОЛОГІЯ ДИТЯЧОГО РОЗУМУ  

 

Є безліч рухових навичок, що підпадають під дві категорії, які нам варто знати:

 

Велика моторика тіла та дрібна моторика.

 

Велика моторика – це рухи всього тіла дитини: повзання, ходіння, махання руками й т.п. Ці рухи потребують використання великих м'язів. Розвиток великої моторики тіла необхідний для розвитку балансу та координації.

 

Дрібна моторика передбачає рухи зап'ястя, пальців та нижньої частини руки. Ці унікальні рухи, що сприяють захопленню предметів і відрізняють людей від більшості тварин. Лікар Марія Монтессорі вважала, що руки – це інструменти людського інтелекту. Вона також казала, що не важливо, що ми хочемо дати засвоїти мозку, ми спочатку повинні дати це рукам.

 

Дерев'яна іграшка каталочка

Монтессорі виховання не варто називати методикою раннього розвитку. Правильним формулюванням буде "методика своєчасного розвитку". Саме тому, в питанні розвитку будь-якої навички нашої дитини наша ціль не швидкість.

 

Швидкий урок науки

 

З народження, наші дітки мають дуже обмежені навички великої та дрібної моторики. Перш ніж малюк зможе контролювати м'язи своїх частин тіла, аксони у нервах цих частин повинні вкритись мієліном, жиром, що ізолює аксони. Це дозволить передавати повідомлення по нервах. Щойно відповідна зона мієлінізується, дитина зможе контролювати відповідну ділянку тіла. Мієлінізація прогресує від голови до ніг, від грудної клітки до рук, а потім до пальців.

Отже, дитина зможе контролювати свою голову до того, як почне контролювати свій торс. А торс почне контролювати перш ніж опанує ноги. Махати руками зможе раніше, ніж свідомо вхопити пальчиками.

 

Нащо нам це знати?

 

Щойно ми помітимо, спостерігаючи за малюком, як прогресує розвиток його рухів, ми можемо запланувати й підготовити для нього відповідне середовище, що сприятиме розвитку рухової активності.

 

Близько 12-14 місяців всі аксони дітей мієлінізуються для руху. Але конкретний прогрес рухової активності у кожного малюка залежатиме від запропонованого середовища, що сприяло чи не сприяло розвитку.

 

Добре організований простір, де дитина має свободу у виборі матеріалів і може сама їх дістати, буде сприяти розвитку рухової активності.

 

Більше про організацію простору на моєму життєвому прикладі, та з підбором усіх необхідних предметів разом з активними посиланнями, переглядайте в цьому гайді.

 

 

Кожен малюк розвивається за його власним природнім календарем, все ж ось деякі орієнтовні межі:

 

  • З 0 – 3 місяців: рефлекторне захоплення, розглядання та дослідження власних рук, захоплення предметів;

  • З 3 – 6 місяців: цілеспрямоване захоплення предметів, маніпуляції із предметами, плескання;

  • З 6 – 9 місяців: переміщення предмету з одної руки до іншої, відпускання предмету, захоплення пальчиками;

  • З 9 – 12 місяців: поміщення предмету в місткість, щипкове захоплення.

baby gym тренажер для малюків Монтессорі

Вправи та заняття

 

Нам не потрібно багато предметів для того, щоб сприяти розвитку руху. Найголовнішим моментом є підготовлене середовище: безпечний простір де "все можна", відсутність перешкод в користуванні матеріалами на полиці.

 

Перешкоди:

  • незручний одяг;

  • манежі, ходунки, гойдалки та інші гаджети для утримання малюка на довгий проміжок часу;

  • стрибунці чи віжки для ходьби;

  • розміщення дитини у положенні до якого вони ще не готові (висаджування, поміщення на ноги раніше часу).

 

Матеріали нам в допомогу:

  • ігровий килимок для часу на животику та ігор;

  • дзеркало на стіні;

  • ліжко чи матрац на підлозі, що дозволить дитинці самостійно залазити чи злазити зі спального місця;

  • брязкальця чи матеріали для тренування хапання;

  • мобілі: Мунарі, мобіль з октаедрів, мобіль Гоббі, мобіль Танцюючі чоловічки. Розміщувати їх потрібно не над спальним місцем, а там де малюк проводить час гри.

 

Монтессорі мобілі

 

Після трьох місяців ми працюємо над удосконаленням хапальних рухів. Ми можемо запропонувати в цей час тренажер перекладину, підвісивши на неї правильні підвіски, поступово змінюючи їх. Вони будуть сприяти відточуванню цілеспрямованих рухів руки. В цей період варто забезпечити малюка матеріалами для хапання та тими, що будуть стимулювати дитинку потягнутися за ними й вхопити.

 

З шести до дев'яти місяців ми стараємось якомога більше розміщувати дитину на підлозі. Це золотий період підготовки до повзання та його початку. Тепер простір повинен бути безпечним як ніколи! Перевірте чи немає в кімнаті чогось, що можна перевернути на себе! Пам'ятайте, що зараз крихітка може підтягнутися на ручки, тому шукатиме собі опору. Для цього гарно працюватиме отаманка чи закріплена до стіни перекладена.

 

Що ще необхідне дитині до року для розвитку рухової активності:

  • стелаж для організації матеріалів та їх вільного доступу;

  • кошик з м'ячиками;

  • зручні перші меблі;

  • мішечки із скарбами (невдовзі в асортименті bavka);

  • коробочка із тканинами;

  • м'ячик Такане;

  • геометричні форми.

 

В дев'ять місяців, якщо ми до того правильно підготували простір малюка, дитина уже має базовий рівень довіри до навколишнього середовища. В цей період, скоріше за все, малюк уже повзає чи робить спроби. Щойно вони навчились, як сісти, підтягнутись, вони вчаться, як правильно падати, що є дуже важливою навичкою також. Нам потрібно прийняти цю ситуацію і реагувати на неї спокійно. Зараз будуть актуальними вагончики чи каталочки. Скоріше за все, дитина вже може кидати предмети, запропонуйте їй ті, які можливі для цього (м'ячики).

Далі, очікуйте на ходьбу і підтримуйте вашу крихітку!