Варто для себе зрозуміти два важливі моменти:

1. Немає розвивальних мультиків.

2. Дитині мультики не потрібні, вони потрібні мамі.

Екранний час дитини — це можливість для нас відпочити. Можна вважати телевізор заміною хорошої няньки. Її можна і варто використовувати за потреби, та не зловживати й вміти контролювати.

ВОЗ рекомендує не включати дитині мультфільми до двох років. На практиці всі ми розуміємо, що важко дотримуватись цієї рекомендації, проте варто про неї знати. Моя донька почала дивитись мультфільми з року, так вже склалось. Людмила Петрановська говорить про те, що не мультики травмують психіку дитини, а знервована мама, що не може контролювати свої емоції. Тому, якщо ви вже відчуваєте повне виснаження — краще включіть дитині мультики й наберіться сил.

 


Для того, щоб мінімізувати негативний вплив мультиків на дитину — правильно обирайти контент для дитини. 

Помилки:

1. Недотримання режиму.


Перегляд телевізора потрібно включати в режим дня дитини. У малюка має скластись чітке розуміння того, коли він може дивитись мультики. Якщо включати їх хаотично, коли дитина просить, то вона сама не буде розуміти коли ж можна дивитися. Відповідно проситиме постійно включати серед дня мультики. Це збільшуватиме негатив навколо цього питання. Прохання включати мультики буде для вас і дитини завжди батлом. Потрібно досягти того, щоб для неї це був нормальний процес. Вона знала, що для цього є час зранку, перед, чи після прогулянки. Не бажано переглядати щось перед сном.

2. Мультики замінять маму.


Ніколи мультики не можуть замінити час з батьками! Пам'ятайте — спочатку ми насичуємо дитину якісно проведеним часом з нею, дотримуємось режиму сну, прогулянок та гри, а вже потім мультики.

3. Багато мультиків — більше часу для себе.


Такий підхід тільки збільшує можливість залежності від гаджетів, збільшує кількість істерик, спротиву та агресії, що ще більше буде нас виснажувати. Виникатиме бажання включати мультики ще частіше. Це замкнуте коло. Чітко дотримуйтесь режиму.

Якщо ви бачите залежність дитини від мультиків — варто зробити "детокс" на тиждень. Коли вже є залежність, то не можна просто виключити мульти не запропонувавши щось натомість. Час, що займав телевізор тепер потрібно заповнити чимось іншим. Якщо у вас хороша прив'язаність з дитиною — вона завжди вибере вас, а не телевізор. Тому, цей час краще провести в спільній грі, чи занятті. Через тиждень такого відпочинку, можна почати налагоджувати заново режим із мультиками.

Коли не можна включати мультики, чи варто їх мінімізувати?

Стресові періоди в житті дитини: відлучення від грудного годування, адаптація до садочка, відмова від підгузків, переїзд, похід до лікаря і т.п. В такі періоди важливо пропрацювати емоції дитини, а не ще більше подавити їх переглядом телевізора. Варто більше гуляти, разом проводити час, займатись творчістю.
Коли дитина перенапружена, знервована і посадити її за мультики, то ті емоції нікуди не діваються. Якщо часто так робити — може вилитись у психосоматику.

 


Як дивитись мультики правильно?

По-перше, варто виключити перегляд дитиною рекламних роликів. Для цього переглядайте контент на YouTube kids або під'єднайте YouTube Premium без реклами. Можна завантажити в плейлист те, що може переглядати дитина і вмикати уже готовий контент.

По-друге, дивитись мультики потрібно на великому екрані, тобто на телевізорі. Це мінімізує розвиток залежності. Чим менше в дитини буде можливості взаємодіяти й контролювати гаджет — тим краще. Телевізор важкий та не мобільний. Дитина сама не перемкне канал, а тільки з вашою допомогою. Так ви можете дискутувати, чи може дитина це дивитись, чи пояснити їй чому це не для неї контент. Якщо ви покажете, що мультики можна дивитись з телефона — рано чи пізно ви зіштовхнетесь із тим, що дитина буде просити включати їх всюди й постійно. Це вийде з-під контролю.
Переглядати мультики краще далеко від зони гри. Добре якщо не буде телевізора в дитячій кімнаті до п'яти років мінімум.

Вміння перемикати канали, вмикати мультик самостійно — не є показником добре розвиненого інтелекту дитини чи хорошої пам'яті. Навчитися цього можна швидко і легко, але це буде лише збільшувати залежність дитини й не можливість контролювати її екранний час.

Колись настане момент, коли ваша дитина перестане прислухатися до вашої думки. І в 8 -10 років, ви не зможете заборонити їй дивитись щось, що вам не подобається. Тому, до того моменту, ви повинні якісно налагодити зв'язок із дитиною так, щоб вона прислухалась до вашої думки, та вміла сама фільтрувати те що вона "споживає".

 

РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ДО ПЕРЕГЛЯДУ МІЙ ПРЯМИЙ ЕФР ПРО НАШ ДОСВІД НАЛАГОДЖЕННЯ РЕЖИМУ ПЕРЕГЛЯДУ МУЛЬТФІЛЬМІВ.

 

  ПЕРЕГЛЯНУТИ